Αντλία θερμότητας

Πως λειτουργούν οι αντλίες θερμότητας

Αντλία θερμότηταςΜια αντλία θερμότητας μεταφέρει θερμότητα από ένα χώρο με χαμηλή θερμοκρασία σε ένα άλλο χώρο με υψηλότερη θερμοκρασία, ακριβώς όπως μια αντλία νερού μεταφέρει νερό από μια χαμηλή στάθμη σε μια άλλη υψηλότερη.

Υπάρχουν παντού γύρω μας εδώ και πολλά χρόνια. Όλα τα κλιματιστικά αλλά και όλα τα ψυγεία βασίζουν τη λειτουργία τους σε αντλίες θερμότητας.

Η αντλία θερμότητας του ψυγείου αφαιρεί θερμότητα από το εσωτερικό του, μεταφέροντας την στο χώρο της κουζίνας που επικρατούν υψηλότερες θερμοκρασίες. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και τα κλιματιστικά.

Η βασική όμως διαφορά των αντλιών θερμότητας από τα κλιματιστικά, είναι ότι θερμαίνουν ή ψύχουν νερό αντί για άερα. Γι' αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις κλασικές εγκαταστάσεις θέρμανσης, χωρίς να χρειάζονται παρεμβάσεις στο εσωτερικό του κτιρίου. Όλη η εγκατάσταση περιορίζεται στο χώρο που βρίσκεται ο καυστήρας, δηλαδή στο μηχανοστάσιο.

Στην πράξη

Η αντλία θερμότητας βασίζεται σε μια θερμοδυναμική αρχή που λέγεται κύκλος Carnot ο οποίος εφαρμόζεται σε ένα κύκλωμα με ψυκτικό υγρό. Μια απλουστευμένη εκδοχή των σταδίων του κύκλου Carnot είναι η εξής:

Στάδιο 1: Το ψυκτικό εκτονώνεται φτάνοντας σε θερμοκρασία χαμηλότερη του περιβάλλοντος, ώστε να απορροφήσει θερμότητα αλλάζοντας την κατάσταση του από υγρό σε αέριο.

Στάδιο 2: Στη συνέχεια συμπιέζεται από ένα συμπιεστή, αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία του πιο ψηλά από τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου.

Στάδιο 3: Το ψυκτικό αποβάλλει θερμότητα αυξάνοντας τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου, αλλάζοντας κατάσταση από αέριο σε υγρό.

Στάδιο 4: Στο τελικό στάδιο, το ψυκτικό περνάει μέσα από μια βαλβίδα εκτόνωσης, που μειώνει τη θερμοκρασία του πιο χαμηλά από το περιβάλλον, ώστε να ξαναρχίσει ο κύκλος από την αρχή.

Αρχή λειτουργίας των αντλιών θερμότητας

Το όφελος

Πλεονέκτημα αντλία θερμότηταςΤα κλασικά ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με αντιστάσεις (π.χ. ηλεκτρική σόμπα, θερμοπομποί ή ηλεκτρικοί λέβητες) παράγουν μόλις μια μονάδα θερμότητας για κάθε μονάδα ενέργειας που καταναλώνουν.

Η ενέργεια όμως που καταναλώνει μια αντλία θερμότητας χρησιμοποιείται για την κυκλοφορία και τη συμπίεση του ψυκτικού και όχι για την παραγωγή θερμότητας.

Έτσι για κάθε μονάδα ενέργειας που καταναλώνει μια αντλία, μπορούν να μεταφερθούν 2,5 έως 4,5 μονάδες θερμότητας, επιτυγχάνοντας έτσι μια πολύ μεγάλη εξοικονόμηση.

 

Θέλω να ...
... μειώσω την κατανάλωση ρεύματος
... μειώσω το κόστος θέρμανσης
... παράγω το δικό μου ρεύμα
... μειώσω το λογαριασμό της ΔΕΗ
... ηλεκτροδοτήσω μια εγκατάσταση
... προστατευθώ από τις διακοπές ρεύματος

Φωτοβολταϊκά - Θέλω να ...
... βάλω φωτοβολταϊκά στη στέγη
... διορθώσω μια βλάβη
... ελέγξω τα φωτοβολταϊκά μου
... συντηρήσω την εγκατάσταση μου
... καθαρίσω τα φωτοβολταϊκά μου

Αυτοπαραγωγή
Πως λειτουργεί
Πως να ξεκινήσετε
Τι να προσέξετε

Αυτόνομα φωτοβολταϊκά
Πως λειτουργούν
Πως να ξεκινήσετε
Τι να προσέξετε
Ενδεικτικά συστήματα

Αντλίες θερμότητας
Πως λειτουργούν
Τρόπος εγκατάστασης
Παρακολούθηση μέσω Internet
Πως να ξεκινήσετε
Συχνές ερωτήσεις

 

Συντήρηση φωτοβολταϊκών
Βελτίωση απόδοσης/λειτουργίας
Επιτήρηση και παρακολούθηση
Διαχείριση λειτουργίας
Προληπτική συντήρηση
Αποκατάσταση βλαβών
Καθαρισμός

Φωτοβολταϊκά στις στέγες
Πως λειτουργούν
Πως να ξεκινήσετε
Τι να προσέξετε
Νομικό πλαίσιο
Συχνές ερωτήσεις

Μικρές ανεμογεννήτριες
Tozzi Nord (10kW)
Eoltec Scirocco (6kW)
Futurenergy (1kW)

Ανεμογεννήτριες 50kW
WES50 (class III)
WES80 (class II)
Τι ισχύει
Υπηρεσίες

Ανεμογεννήτριες καθέτου άξονα
Ropatec

Συστήματα εφεδρείας

Ποιοι είμαστε
Που θα μας βρείτε
Επικοινωνία

FacebookΤwitter

AVECO OETE

Κ.Κωττά 27

11525, Ν.Ψυχικό - Αθήνα

Tηλ.: 210 6300900
Fax: 210 6300901
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.