Φωτογραφία φωτοβολταϊκού

Τι να προσέξετεΕπιλογή προσφοράς και εγκαταστάτη

Πάρτε προσφορές από τουλάχιστον 3 διαφορετικές εταιρίες

Οι προτάσεις θα διαφέρουν στον εξοπλισμό, στην τιμή και στο μέγεθος του συστήματος. Επισκεφθείτε κάθε εταιρεία και συζητήστε την προσφορά της.

Ζητήστε να σας δικαιολογήσουν το μέγεθος του συστήματος και την επιλογή κάθε εξοπλισμού. Ρωτήστε αν υπάρχει τεχνική μελέτη.

Προτιμήστε να αγοράσετε τον εξοπλισμό από τον εγκαταστάτη

Οι περισσότεροι έμποροι δεν γνωριζουν τις ειδικές τεχνικές λεπτομέρειες εγκατάστασης του κάθε εξοπλισμού. Οι έμπειροι εγκαταστάτες γνωρίζουν ποιος εξοπλισμός είναι κατάλληλος και αξιόπιστος.

Αγοράζοντας τον εξοπλισμό που προτείνει ο εγκαταστάτης, τον καθιστάτε συνολικά υπεύθυνο για τη λειτουργία του συστήματος. Η αγορά από τρίτους δίνει το δικαίωμα σε έναν άπειρο εγκαταστάτη να δικαιολογηθεί αν παρουσιασθούν προβλήματα.

Επιλέξτε εξοπλισμό ανάλογα με την περίπτωση

Τα αυτόνομα συστήματα εκτελούν μια πολύ σημαντική λειτουργία. Εκτιμήστε τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη βλάβη και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αποκατασταθεί.

Αποφύγετε την επιλογή εξοπλισμού no name χαμηλής ποιότητας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι πολύ γρήγορα θα τον ξαναπληρώσετε.

Συγκρίνετε όμοιες προσφορές

Σιγουρευτείτε ότι οι προσφορές που έχετε στα χέρια σας αντιστοιχούν σε συστήματα με ίδιες ή παραπλήσιες τεχνικές προδιαγραφές.

Παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο κάποιοι εγκαταστάτες να δίνουν προσφορές με χαμηλό κόστος που αντιστοιχούν σε συστήματα με πολύ χαμηλότερες δυνατότητες. Αν υπάρχουν διαφορές στις τεχνικές προδιαγραφές μη διστάσετε να ρωτήσετε τους λόγους.


Επιλογή εξοπλισμού

φωτοβολταικο πλαίσιοΦωτοβολταϊκά

Προτιμήστε πιστοποιημένα φωτοβλταϊκά πλαίσια με υψηλή μηχανική αντοχή, ειδικά αν η εγκατάσταση βρίσκεται κοντά στη θάλασσα ή σε μεγάλο υψόμετρο.

Σύστημα στήριξης

Για εγκατάστασεις που λειτουργούν χειμώνα - καλοκαίρι, η ιδανική κλίση των φωτοβολταϊκών είναι 45-60 μοίρες. Για εγκαταστάσεις που λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι, η ιδανική κλίση είναι 10-15 μοίρες.

συστημα στηριξης φωτοβολταικωνΣε κάθε περίπτωση κλίσεις κάτω από 10 μοίρες, δεν επιτρέπουν τη φυσική απομάκρυνση της σκόνης, μειώνοντας την απόδοση και τη ζωή των φωτοβολταϊκών.

Προτιμήστε συστήματα από αλουμίνιο. Τα συστήματα από σίδερο ή γαλβανισμένο χάλυβα παρουσιάζουν ηλεκτρόλυση λόγω της επαφής με το ανοδιωμένο πλαίσιο αλουμινίου των φωτοβολταϊκών.

Μπαταρίες

Πρέπει να είναι ειδικά κατασκευασμένες για χρήση σε αυτόνομα συστήματα, ώστε να αντέχουν στις μεγάλες εκφορτίσεις και να φορτίζονται με ρεύμα χαμηλής έντασης. Ρωτήστε αν απαιτούν συντήρηση.

μπαταριεςΣυγκρίνετε τη συνολική χωρητικότητα (8 μπαταταρίες των 6V με χωρητικότητα 100 Ah αντιστοιχούν σε συνολική χωρητικότητα 8 x 6 x 100 / 1000 -> 4,8 kWh). Η χωρητικότητα κάθε μπαταρίας διαφέρει ανάλογα με το χρόνο εκφόρτισης.

Όταν κάνετε υπολογισμούς και συγκρίσεις χρησιμοποιήστε πάντα τη χωρητικότητα C20 ή C24 που αντιστοιχεί σε εκφόρτιση 20 και 24 ωρών.

Για να διαπιστώσετε την ποιότητα των μπαταριών, συγκρίνετε το πλήθος των εκφορτίσεων που αντέχουν σε βάθος εκφόρτισης 50%. Ζητήστε να δείτε το φυλλάδιο του κατασκευαστή που περιέχει το σχετικό διάγραμμα.

Φορτιστές

φορτιστηςΠροτιμήστε φορτιστές με λειτουργία ανίχνευσης του σημείου μέγιστης ισχύος των φωτοβολταϊκών (Maximum Power Point Tracking - MPPT).

Οι φορτιστές με λειτουργία MPPT ξεκινούν να φορτίζουν νωρίτερα το πρωί και σταματούν αργότερα το απόγευμα, παραγόντας περισσότερο ρεύμα.

Αγοράστε όσο μεγαλύτερο φορτιστή μπορείτε και ζητήστε η σχετική καλωδίωση να μπορεί να υποστηρίξει την πλήρη ικανότητα του φορτιστή. Το επιπλέον κόστος είναι μικρό αλλά θα αποζημιωθείτε αργότερα όταν οι ανάγκες σας μεγαλώσουν και θελήσετε να προσθέσετε επιπλέον φωτοβολταϊκά πλαίσια.

Αντιστροφείς

αντιστροφειςΟι συνηθισμένοι αντιστροφείς εκτελούν μόνο τη λειτουργία μετατροπής του συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος των μπαταριών σε εναλλασόμενο.

Υπάρχουν όμως και αντιστροφείς με ενσωματωμένο φορτιστή, που μπορούν να φορτίσουν τις μπαταρίες και από εφεδρική παροχή (π.χ. γεννήτρια). Προτιμήστε τους.

Η πλήρης φόρτιση των μπαταριών μια φορά το μήνα, συμβάλλει στη μακροζωία τους και στην καλή λειτουργία τους. Εκτός αυτού όμως θα είστε σίγουροι ότι δεν θα ξεμείνετε σε μια ώρα ανάγκης.

Αν κάποιος σας πει ότι δεν απαραίτητοι, τότε το σύστημα που σας προτείνουν μάλλον είναι πολύ μεγάλο για την περίπτωσή σας.

Έχετε κάποια ερώτηση ή κάποια απορία;

Ρωτήστε άμεσα ένα τεχνικό μας

 

Θέλω να ...
... μειώσω την κατανάλωση ρεύματος
... μειώσω το κόστος θέρμανσης
... παράγω το δικό μου ρεύμα
... μειώσω το λογαριασμό της ΔΕΗ
... ηλεκτροδοτήσω μια εγκατάσταση
... προστατευθώ από τις διακοπές ρεύματος

Φωτοβολταϊκά - Θέλω να ...
... βάλω φωτοβολταϊκά στη στέγη
... διορθώσω μια βλάβη
... ελέγξω τα φωτοβολταϊκά μου
... συντηρήσω την εγκατάσταση μου
... καθαρίσω τα φωτοβολταϊκά μου

Αυτοπαραγωγή
Πως λειτουργεί
Πως να ξεκινήσετε
Τι να προσέξετε

Αυτόνομα φωτοβολταϊκά
Πως λειτουργούν
Πως να ξεκινήσετε
Τι να προσέξετε
Ενδεικτικά συστήματα

Αντλίες θερμότητας
Πως λειτουργούν
Τρόπος εγκατάστασης
Παρακολούθηση μέσω Internet
Πως να ξεκινήσετε
Συχνές ερωτήσεις

 

Συντήρηση φωτοβολταϊκών
Βελτίωση απόδοσης/λειτουργίας
Επιτήρηση και παρακολούθηση
Διαχείριση λειτουργίας
Προληπτική συντήρηση
Αποκατάσταση βλαβών
Καθαρισμός

Φωτοβολταϊκά στις στέγες
Πως λειτουργούν
Πως να ξεκινήσετε
Τι να προσέξετε
Νομικό πλαίσιο
Συχνές ερωτήσεις

Μικρές ανεμογεννήτριες
Tozzi Nord (10kW)
Eoltec Scirocco (6kW)
Futurenergy (1kW)

Ανεμογεννήτριες 50kW
WES50 (class III)
WES80 (class II)
Τι ισχύει
Υπηρεσίες

Ανεμογεννήτριες καθέτου άξονα
Ropatec

Συστήματα εφεδρείας

Ποιοι είμαστε
Που θα μας βρείτε
Επικοινωνία

FacebookΤwitter

AVECO OETE

Κ.Κωττά 27

11525, Ν.Ψυχικό - Αθήνα

Tηλ.: 210 6300900
Fax: 210 6300901
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.